Premierul Ludovic Orban a anunţat, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o luni, faptul că după data de 15 mai, mall-urile, restaurantele, barurile şi cafenelele vor rămâne în continuare închise.
”După 15 mai, nu se vor deschide cafenelele, barurile și restaurantele nici în spații deschise, nici în spații închise. Nu excludem să le redeschidem din 1-15 iunie pe cele din spații deschise.Vom deschide comerțul, cu excepția mall-urilor. Oamenii vor să cumpere, va fi un stimulent pentru creșterea producției în unele ramuri. Redeschiderea frizeriilor, a cabinetelor stomatologice. Și hotelurile vor fi deschise după 15 mai., Restricții vor fi la restaurante, cafenele baruri. Restaurantele au printre cele mai mari riscuri epidemiologice, probabil va mai trece un timp pentru redeschidere”, a declarat Ludovic Orban.
Iată cele mai importante declarații ale premierului:
Pentru fiecare ridicare de restricții, vom aștepta 15 zile pentru a vedea efectele, perioadă în care se manifestă virusul.
România nu a fost pregătită pentru a face față pandemiei. Nu am avut stocuri strategice în ceea ce privește materialele, echipamentele.
Guvernul și autoritățile au luat măsuri înainte ca alte țări să ia astfel de măsuri și chiar înainte să existe avertismente care să forțeze Guvernul să ia astfel de măsuri.
Toate aceste măsuri, deși au fost privite la acel moment cu neîncredere, au condus la un rezultat eficient.
Și comportamentul responsabil al cetățenilor a determinat o reducere drastică a răspândirii virusului în România.
S-a comentat că avem cazuri puține, că nu se diagnostichează. Și la aceste declarații fără fundament, noi am răspuns că diagnosticăm în funcție de necesități, în baza protocolului care este stabilit la nivelul OMS și care este de asemenea promovat și de Comisia Europeană și care a fost validat și de Ministerul Sănătății prin Institutul Național de Sănătate Publică.
Un indicator al gradului de răspândire este numărul persoanelor care se află în secțiile de Terapie Intensivă. Niciodată nu a fost depășit numărul de 260 de persoane.
Un alt indicator este numărul de decese: în timp ce în România sunt de ordinul sutelor, în Spania sunt peste 25.000.
Astăzi sunt puse în funcțiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare este de aproape 11.000 de teste pe zi. Sunt în curs de acreditare încă 17 centre. Vrem să creștem capacitatea la peste 17.000 de teste pe zi.
Nu mi-am dorit niciodată să fiu pus în situața, ca premier, să impun restricții cetățenilor. Toate deciziile au fost luate pentru sănătatea românilor.
Reducerea restricțiilor se va face întâi pentru acele restricții a căror ridicare generează cel mai mic grad epidemiologic. Pentru fiecare ridicare vom aștepta aproximativ 15 zile pentru a vedea efectele.
Vom elabora un set de reguli în ceea ce privește transportul public, unul în ceea ce privește activitatea care se defășoară în birouri.
Obiectivul nostru a fost să afectăm cât mai puțin economia în timpul acestor restricții. Nu s-au închis niciunul dintre șantiere.
Față de previziunile unor analiști privind căderea economică, lucrurile stau mai bine decât ne așteptam. Acest lucru se datoarează și măsurilor economice pe care le-am adoptat. Pe lângă susținerea investițiilor, am încercat să luăm măsuri prin care să asigurăm cât mai multe lichidități în companii.
Pentru prima perioadă de plată a șomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajați.
Despre măsura suspendării plății ratelor la credite, pe o perioadă de până la 9 luni, adresabilitatea acestei măsuri a fost cea mai largă. M-am uitat și în nicio țară nu este așa.
Este vorba de peste 200.000 de persoane fizice și juridice care au solicitat suspendarea ratelor.
Am ridicat presiunea de pe cetățeni în privința plăților taxelor și impozitelor locale cu bonificațiile care sunt stabilite de CL cu prorogând termenul la care pot fi plătite cu facilitățile acordate de la 31 martie până la data de 30 iunie.
Am suspendat popririle și executările silite pentru creanțele bugetare.
Absolventă a Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice din Cadul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A urmat apoi studii universitare de masterat, ”Marketing Politic și Comunicare”, în cadrul aceleiași universități. citeste mai mult